BÍLÝ CHŘEST

s pěnou z medvědího česneku a králičí hřbet v Iberijském špeku 

Recept pro 4 osoby (hlavní chod)

Králík

Ingredience:

800 g králičích hřbetů

250 g Iberico špeku

sůl

pepř

tymián

50 g másla

50 ml slunečnicového oleje

4 stroužky česneku

Postup: 

Hřbety osolíme, opepříme a zabalíme do slaniny. Na rozehřátou pánev dáme olej, tymián, česnek. Následně vložíme zabalené hřbety, které na pánvi opečeme. Přidáme máslo, kterým hřbety pomalu přeléváme.

Pěna

Ingredience:

1 ks šalotky

50 ml bílého vina

vinný ocet

sůl

pepř

50 ml vody

100 g pasterizovaných žloutků

šťáva z citrónu

70 g přepuštěného másla

30 g olivového oleje s medvědím česnekem 

Postup: 

Víno, šalotku, vinný ocet, sůl a pepř dáme do rendlíčku a zredukujeme na půl. Poté přecedíme, necháme trochu zchladnout. Přimícháme žloutky, zahříváme a neustále šleháme. Pomalu přiléváme teplé máslo a olej. Dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Chřest

Ingredience:

1 kg bílého chřestu

1 ks citrónu

sůl 

cukr

Postup: 

Chřest oloupeme a odřízneme konce. Do vařící vody dáme citrón, sůl a špetku cukru. Vložíme chřest a uvaříme al dente. Vyndáme a rovnou servírujeme.