MIREK KALINA

Když se Mirka Kaliny zeptáte, jakou kuchyni vaří nejraději, řekne vám, že svoji. Ve vaření přitom sází na jednoduchost vycházející z kvalitních surovin a precizního dochucení. Dejte mu do ruky pouhou sůl a pepř a vykouzlí hotové zázraky, zvlášť když si k tomu vezme ještě třetí zázračnou ingredienci, víno, bez kterého si vaření neumí představit! Na dokonalé chuti si zakládá i v Kalina Cousine & Vins, jedné z dnes nejlépe hodnocených pražských restaurací, jejímž je spolumajitelem i šéfkuchařem zároveň.

V počátcích čerpal inspiraci po celé Evropě. Stáže absolvoval v Německu, Norsku, ve Francii si zavařil do konce po boku tříhvězdičkových michelinských umělců, jakými jsou kuchaři v Les Prés d´Eugenie. Stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb stejně jako tím, o kom se mluví, když si chcete zajít na dobrou zvěřinu. V základu svého vaření se vrací nicméně stále k české kuchyni, kterou obohacuje vlastními nápady. Mirek Kalina totiž věří, že naše kuchyně je ve světě unikátní. Nepřehlédnutelný byl Kalina také v populární kulinářské soutěži MasterChef Česko.