MAREK FICHTNER

Marek Fichtner, kterého také mimo jiné znáte jako jednoho z porotců MasterChef Česko, vařením žije snad odjakživa. Svůj profesní život naplnil bohatou sbírkou zkušeností, které nikdy neměly daleko k dobrodružství. Možná i proto je jeho vaření vždy o trochu jiné, vždycky o kousek více inovativní nebo překvapující. Vychází zásadně z lokálních surovin a dokáže je spojit v kombinacích a chutích, které vám vyrazí dech. Nepotřebuje složité recepty, ctí ale nápaditost, ke které „přičichl“ během svých cest za zkušenostmi. Hned po škole odešel do Německa, tam se také poprvé ocitl jako kuchař na obří výletní lodi, aby o dalších pár let později šéfoval kuchyni jedné z těch, co brázdí prosluněný Karibik. Od roku 2005 vařil v Saúdské Arábii, kde pokořil hned dvě velké profesní výzvy. Okusil, jaké to je přichystat menu pro saúdského krále a jak náročné je připravit hostinu pro neuvěřitelných 4000 hostů! Svou kuchařskou pouť obohatil o stáž v nejlepší restauraci světa, Noma v Kodani. Zkušenosti nabíral také ve Švýcarsku, a když se potom vrátil do Čech, pozvedl kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill mezi ty nejvyhlášenější u nás. Dlouhé roky bylo jeho jméno spojované s kuchyní pětihvězdičkovém Augustine Restaurant na Malé straně. Před pár lety se pustil do další velké výzvy, odešel do úplně nové restaurace. Jmenuje se Červený jelen a je mezi pražskými restauracemi rozhodně unikátní. Spojuje vlastně dva koncepty v jednom a Marek Fichtner o ní mluví jako o moderní oáze pospolitosti: „Tvoří ji prostor bývalé banky, kde máme koncept OHEŇ a PIVO a potom bývalý Trezor, kde najdete koncept à la carte restaurace. K tomu nabízíme unikátní banketové prostory v historických salóncích z období První republiky,“ vypočítává. A pravda je, že už samotné prostory jsou fantastické, nachází se ve starém barokním paláci uprostřed centra, a přesto byste jen těžko hledali klidnější místo. Okouzlí vás nadčasový interiér s kubistickými prvky, a hlavně vás dostane Marek Fichtner a jeho jedinečný přístup k surovinám i pokora ke kuchařské tradici, které se tu ve všem dokonale odrážejí. To vše vám Marek rád samozřejmě předá i zde, na svých Harfa Gurmán Shows.